TÄBY
Mån – Fre
10.00–15.00
Lördag
Stängt
Söndag
Stängt
Byta strängar

FRÅGA:
Jag vill köpa strängar till min gitarr. Dom är inte bytta på länge så det är väl dags nu.

SVAR:
Vad har du för typ av gitarr? Är den stålsträngad, nylonsträngad eller en elgitarr? Du kan inte skifta strängar mellan de olika modellerna, utan varje gitarr ska ha sin typ av strängar. Sätter du på stålsträngar som har dubbelt strängtryck mot nylonsträngar så kommer stallet att släppa ifrån locket. Nylonsträngar kan inte fästas på en Stålsträngad gitarr eftersom stallet ser helt olika ut.

 
Musik på datorn

FRÅGA:
Jag funderar på att börja spela in lite musik på min hemmadator (PC). Vad behöver jag?

SVAR:
Jag förutsätter att du har en ganska modern dator. Då rekommenderar jag ett PCI-kort som har analoga och midi-ingångar. Det är för att du skall slippa tidsfördröjningar s.k "latency". Sedan behöver du ett litet mixerbord med phantom-matning. Sist men inte minst en programvara. Du kan också välja istället för ett PCI-kort, ett audio/midi-interface för USB. Nackdelen är att USB är lite "slött" och du kan därmed inte skruva upp samplingsfrekvensen till mer än 48 KHz. Men det kan istället användas på en Laptop dator samt att det är lite enklare med en box vid sidan om. Som programvara rekommenderar vi Cubase. Dessa program finns från c:a 995:- till 7.000:- beronde på vilket krav du har. Totalt behöver faktiskt hela utrustningen inte kosta mer än 3.500:- om du väljer de billigare alternativen, inkl. kablar. Jag förutsätter då att du redan har ett keyboard samt mikrofon.

 
Barngitarr

FRÅGA:
Jag skall köpa en gitarr till mitt barn som skall börja spela. Vad är bäst att köpa?

SVAR:
Du kan köpa den billigaste gitarren om du vill.Idag är billigare gitarrer riktigt bra även om dom är tillverkade i Kina. Jag rekommenderar dock att inte köpa dom allra billigaste, utan från c:a 995:-.

 
Storlek på gitarr

FRÅGA:
Min dotter är 12 år. Skall jag då köpa en mindre gitarr?

SVAR:
Nja, om hon är väldigt kotväxt så kanske en 7/8 storlek skulle passa, men vi rekommenderar vanligtvis full storlek från 9-10 års ålder.

 
Vad ska man börja med?

FRÅGA:
Mitt barn är väldigt intresserad av elgitarr, men man måste väl börja med en nylonsträngad aukustisk gitarr?

SVAR:
Absolut inte. Det är gammalt tankesätt att man måste börja på en akustisk gitarr. Jag tycker att idag så väljer man själv. Det viktiga är att man tycker att det är roligt och att man fortsätter med musik. Ackord och toner är ändå detsamma på alla gitarrer. Det du eventuellt missar på en elgitarr tar du ganska lätt igen när väl intresset finns och du kan ackord, toner osv.

 
Vad hände?

FRÅGA:
Min D-sträng gick av alldeles av sig själv härom natten. Hur kunde det hända?

SVAR:
Se skötselråd för gitarr.

 
Kokta strängar?!

FRÅGA:
Jag har hört att man kan koka strängar. Stämmer verkligen det?

SVAR:
Ja, det stämmer. Det gäller enbart stålsträngar och i synnerhet bassträngar. Eftersom dom kostar mera än gitarrsträngar kan det vara värt att prova. Tag av bassträngarna försiktigt och linda ihop dom på samma sätt som dom var när du köpte dom.Koka upp vatten i en kastrull och lägg i strängarna. Låt koka i ca 1 minut. Nu släpper allt fett och smuts ifrån strängen. Linda på strängarna igen och stämupp. Detta fungerar bara en gång och tonen kommer bara att vara bättre en kort stund. Men det kanske räcker för en spelning om det krisar och du glömt köpa nya strängar.